Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

 

Θεόδωρος Ν. Καστρινός

09/01/2000

 

 

Η «ελεύθερη» αγορά, δηλαδή η ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριοποίηση με στόχο το οικονομικό κέρδος αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή τόσο για το ανθρώπινο είδος όσο και για τον πλανήτη.

Η άκρατη δραστηριοποίηση των οικονομικών συμφερόντων, ανεξέλεγκτα και αδίστακτα καταστρέφει και αφανίζει οτιδήποτε προκειμένου να επιτύχει το μοναδικό ζητούμενο, την αύξηση του κέρδους.

Εκτός από τη καθημερινή ληστεία που γίνεται στο εισόδημα των πολιτών με πολλούς τρόπους, από την υποβαθμισμένη αμοιβή της εργασίας μέχρι την υπερτίμηση των βιομηχανικών αγαθών και των υπηρεσιών, επιχειρείται μια παρανοϊκή προσπάθεια εκμετάλλευσης κάθε δυνατότητας με στόχο την αύξηση των κερδών, χωρίς να υπολογίζεται καθόλου η επίπτωσή της στον άνθρωπο και στο οικοσύστημα.

Τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά και τα μελλούμενα δυστυχώς μόνο ως εφιάλτης μπορούν να χαρακτηριστούν.

Η τεχνολογία, το μέσο που μπορεί να καλυτερέψει τη ζωή και να οδηγήσει τη πρόοδο, όταν βρίσκεται στα χέρια των οικονομικών συμφερόντων γίνεται εργαλείο για την απόκτηση κέρδους. Έτσι, κάθε δυνατότητα που προσφέρει καταλήγει να γίνεται απειλή, καθώς κάθε εξέλιξη στοχεύει μόνο στο κέρδος. Με άλλα λόγια δεν χρησιμοποιείται για το κοινό όφελος.

 

  1. Όπλα

Η βιομηχανία όπλων είναι μια από τις αποδοτικότερες μονοπωλιακές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Σχετίζεται άμεσα με τη τεχνολογία που διαθέτουν ελάχιστες χώρες που αποτελούν τους αποκλειστικούς προμηθευτές όπλων για ολόκληρο το κόσμο.

Η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στα τέλη τις δεκαετίας του 40 δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα όμως τα συγκλονιστικά γεγονότα από τη χρησιμοποίηση αυτών των όπλων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι δεν επέτρεψαν τη διάθεσή τους, καθώς θα αποτελούσαν απειλή και για τους παραγωγούς πωλητές.

Έτσι από εμπορικής πλευράς παρέμειναν ανεκμετάλλευτα.

Πολλά άλλα είδη όπλων αναπτύχθηκαν κατά καιρούς, όπως τα χημικά και τα βιολογικά, τα οποία εκτός από την άμεση δράση τους κατά των αντίπαλων δυνάμεων, είχαν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των επερχόμενων γενεών της περιοχής και όχι μόνο.

Όπλα με σοβαρές επιπτώσεις είναι επίσης εκείνα που αναπτύσσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τα ναπάλμ, τα οποία εξαφανίζουν κάθε μορφή ζωής από τη περιοχή που χρησιμοποιούνται αφήνοντας «πληγές» στο περιβάλλον.

Τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη των οικονομικά αναπτυγμένων χωρών, να απαλλαγούν από τα επικίνδυνα κατάλοιπα των πυρηνικών αντιδραστήρων που χρησιμοποιούσαν για τη παραγωγή ενέργειας, οδήγησε στη παραγωγή όπλων που περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Το τερατώδες αυτό σχέδιο έγινε γνωστό μετά την «ειρηνική» επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, όταν στρατιωτικοί που είχαν υπηρετήσει στη περιοχή προσβλήθηκαν από λευχαιμία και άλλες μορφές καρκίνου.

Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε έγινε γνωστό ότι τέτοια όπλα είχαν χρησιμοποιηθεί τόσο στο πόλεμο κατά του Ιράκ το 1990, όσο και στην επέμβαση στη Βοσνία το 1996.

Το κόστος σε ανθρώπινες ζωές από το ντόπιο πληθυσμό δεν υπολογίστηκε ποτέ, ούτε στο Ιράκ, ούτε στη Βοσνία.

Το περιβαλλοντικό κόστος είναι δύσκολο να υπολογιστεί όμως οι προβλέψεις είναι εφιαλτικές.

Η μόλυνση του εδάφους και της χλωρίδας θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη τροφική αλυσίδα. Έτσι το πρόβλημα δεν θα το αντιμετωπίσουν μόνο οι κάτοικοι των περιοχών αλλά και όσοι γευτούν προϊόντα πάσης φύσεως που θα προέρχονται από εκείνες τις περιοχές. Τα φυτά, τα κρέατα και τα ψάρια των περιοχών αυτών αλλά και όσων περιοχών σχετίζονται λόγο γεωγραφικών δομών ή γειτνιάζουν με αυτές, θεωρούνται επικίνδυνα. Τα νερά των ποταμών των μολυσμένων περιοχών μεταφέρουν το πρόβλημα μέχρι τις εκβολές και στη συνέχεια στη θάλασσα.

Ουσιαστικά η περιοχή παραμένει επικίνδυνη όσο θα υπάρχουν τα ραδιενεργά στοιχεία. Δηλαδή όσος είναι ο χρόνος ημι-ζωής του Ουρανίου, τεσσεράμισι δισεκατομμύρια χρόνια. Όσο περίπου θα ζήσει και η Γη.

Αυτά τα όπλα κατασκευάστηκαν σε μεγάλες ποσότητες και μοιράστηκαν ως δωρεάν βοήθεια σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, με τη σύσταση να χρησιμοποιούνται στις ασκήσεις. Έτσι σε όλες αυτές τις χώρες χιλιάδες τέτοια όπλα χρησιμοποιήθηκαν και έχουν προκαλέσει τεράστια οικολογικά προβλήματα σε ξηρά και θάλασσα.

Παρόλα αυτά κανείς δε λογοδότησε, κανείς δεν παραιτήθηκε και κανείς δεν οδηγήθηκε στο διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Αν κανείς, λοιπόν, εξεγερθεί και «κτυπήσει» τους πρωταγωνιστές και τους εμπνευστές αυτών των σχεδίων, θα είναι εγκληματίας ή σωτήρας;

 

  1. Ενέργεια- Καύσιμα

Η επιβάρυνση από την υπερβολική χρήση μη φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Η χρήση πυρηνικής ενέργειας έχει δημιουργήσει τεράστιες ποσότητες πυρηνικών αποβλήτων, αλλά και οι διαρροές ραδιενεργών υλικών από ατυχήματα έχουν επίσης επιβαρύνει εξαιρετικά το οικοσύστημα.

Η χρήση του πετρελαίου έχει προκαλέσει την υπερθέρμανση του πλανήτη και το νέφος στις μεγαλουπόλεις. Παρά το ότι υπάρχει ήδη δοκιμασμένη τεχνολογία που χρησιμοποιεί άλλες, φιλικές προς το περιβάλλον, μορφές ενέργειας, αυτή φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό καθώς ο έλεγχος και το κέρδος από τη χρήση του πετρελαίου βρίσκεται στα χέρια των οικονομικών δυνάμεων, οι οποίες δεν επιθυμούν να απολέσουν ένα όπλο τέτοιας μεγάλης οικονομικής και στρατηγικής σημασίας.

Υπάρχουν σήμερα κινητήρες που «καίνε» νερό. Ακόμη υπάρχουν συστήματα παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο. Όμως παραμένουν στα «συρτάρια» προκειμένου να μην κινδυνεύσουν τα κέρδη και οι στρατηγικοί σχεδιασμοί.

Ο πλανήτης καταστρέφεται, όχι επειδή δεν υπάρχει λύση, αλλά επειδή κάποιοι θα χάσουν, αν αυτή η λύση εφαρμοστεί.

 

 

  1. Τρόφιμα

Η ανάπτυξη της γενετικής δημιούργησε τη τεχνολογία τροφίμων.

Με πρόσχημα τη κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών λόγω υπερπληθυσμού, κατασκευάστηκαν τροποποιημένα φυτά με πολλαπλάσιες αποδόσεις. Αυτά τα φυτά αποτέλεσαν τροφή για ανθρώπους και ζωοτροφές για ζώα, επεκτείνοντας τα αποτελέσματα σε ολόκληρη τη τροφική αλυσίδα. Ο επιχειρηματικός στόχος ήταν προφανώς η αύξηση του κέρδους, όμως το πραγματικό κόστος για ακόμη μια φορά δεν υπολογίστηκε.

Τα περισσότερα από αυτά τα είδη θεωρούνται σήμερα ύποπτα για βλάβες στην υγεία.

Έτσι ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα ασφαλές τρόφιμο καθώς τα τροποποιημένα προϊόντα βρίσκονται παντού είτε ως τρόφιμα είτε ως συστατικά τροφίμων.

Για μια ακόμη φορά το βλαβερό αποτέλεσμα της απληστίας, «κτυπά» όλους, ακόμη και τους εμπνευστές και παραγωγούς τους.

 

 

Αν η τεχνολογία δεν βρισκόταν στα χέρια των οικονομικών συμφερόντων, δηλαδή αν δεν ίσχυαν οι κανόνες της «ελεύθερης» οικονομίας, το αποτέλεσμα θα ήταν εντελώς διαφορετικό.