Ειδικό αφιέρωμα σε μεγάλο δελτίο ειδήσεων 

της 10ης Δεκεμβρίου 2000.

 

Θεόδωρος Ν. Καστρινός

 

10 Δεκεμβρίου 2000

 

Το αναλυτικό, το μεγάλο δελτίο ειδήσεων της 10ης Δεκεμβρίου 2000 ήταν ένα συνηθισμένο δελτίο.

Άρχισε με το κοινωνικό θέμα του, που ήταν η ιστορία ενός ρακοσυλλέκτη που είχε εξαφανιστεί και οι γονείς του θεωρώντας τον νεκρό είχαν κηδέψει στη θέση του κάποιον άλλο, κι ο οποίος μετά επτά χρόνια εντοπίστηκε τυχαία από την αστυνομία σ ένα τυχαίο έλεγχο στοιχείων.

Φυσικά δεν εξέπληξε κανένα η εικοσάλεπτη διάρκεια παρουσίασης της είδησης, ούτε το γεγονός ότι προτάθηκε της είδησης για το αδιέξοδο της Συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω των προσπαθειών των μεγάλων χωρών να επιβάλουν διευθυντήριο που θα αποφασίζει για λογαριασμό όλων.

Δεν θα σταθώ ούτε στις άλλες ειδήσεις, ούτε στη σειρά παρουσίασης, σημειώνοντας μόνο ότι μια είδηση για επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα προηγήθηκε της είδησης για λαθρεμπόριο όπλων από στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών.

Αναφέρω λοιπόν ειδικά αυτό το δελτίο για δυο λόγους.

Ο πρώτος αφορά την εκτενή, όπως συνήθως, παρουσίαση του κηρύγματος του αρχιεπισκόπου, ο οποίος για μια ακόμη φορά τόνισε πως μόνο με τα συνθήματα της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, πατρίς, θρησκεία, οικογένεια μπορούμε να προκόψουμε, συμπληρώνοντας ότι όσοι μας λένε πως πάμε καλά ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή μας κοροϊδεύουν.

Όλα αυτά την 10η Δεκεμβρίου, ημέρα αφιερωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο δεύτερος αφορά την εκτενή παρουσίαση θρησκευτικής δέησης που έγινε, παρουσία τηλεοπτικής κάμερας, σε εκκλησία της Ελλάδος υπέρ της ΑΕΚ. Ναι, καλά καταλάβατε, της ποδοσφαιρικής ομάδος. Ο παπάς και το εκκλησίασμα, φανατικοί όπως δήλωσαν οπαδοί της ΑΕΚ αποφάσισαν να κάνουν δέηση ώστε να βοηθήσει ο Θεός την ομάδα στους αγώνες της. Βέβαια είναι προφανές ότι ο Θεός θα έχει πρόβλημα όταν η ΑΕΚ θα πρέπει ν αγωνιστεί με τον Παναθηναϊκό, του οποίου ο προπονητής πριν από κάθε αγώνα δηλώνει αν θέλει ο Θεός θα κερδίσουμε ή με τη βοήθεια του Θεού θα κερδίσουμε. Και βέβαια η επιλογή της ισοπαλίας δεν είναι λύση καθώς αυτό θα ευνοούσε μόνο τον Ολυμπιακό του οποίου ούτε ο προπονητής, ούτε οι οπαδοί έχουν κάνει δέηση ή επίκληση της Θείας αρωγής.

Με δυο λόγια, μιλάμε για πολύ σοβαρό ζήτημα.

Ασφαλώς δεν μ ενδιαφέρει το γεγονός, με ενδιαφέρει όμως η επιλογή και η παρουσίασή του. Με ενδιαφέρει να βρω τρόπο να αντισταθώ και ν αντιμετωπίσω αυτόν ή αυτούς που ανακαλύπτουν ότι παρόμοια γεγονότα αποτελούν ειδήσεις και πρέπει να τα κουβαλάνε στα σπίτια μας. Με ενδιαφέρει να μάθω πόσα πληρώνεται ο συγκεκριμένος αρχισυντάκτης προκειμένου να εκτελέσει την αποστολή του και να μοιράσει τα lexotanil στους τηλεθεατές.