Φανταστικός διάλογος με αλλοδαπό εγκληματία

 

Θεόδωρος Ν. Καστρινός

29 Μαρτίου 2000

 

 

 

Ερώτηση: Γιατί ήρθες στη χώρα μας ;

Απάντηση: Γιατί στη δική μου υπάρχει πόλεμος, ανασφάλεια, φτώχια, δεν υπάρχουν δουλειές, δεν υπάρχει ψωμί.

Ερώτηση: Και αφού ήρθες εδώ γιατί δεν κάνεις μια τίμια δουλειά ;

Απάντηση: Ψάχνω αλλά δεν βρίσκω τίποτα. Στην αρχή κάτι βρήκα με μεροκάματο λιγότερο από το μισό που παίρνετε εσείς αλλά κι αυτό τέλειωσε γρήγορα.

Ερώτηση: Και ύστερα το έριξες στην παρανομία ;

Απάντηση: Τι θέλεις να κάνω, πεινάω.

Ερώτηση: Και όποιος πεινάει κλέβει ;

Απάντηση: Όταν περάσουν δέκα μέρες το στομάχι κλωτσάει, το μυαλό θολώνει και δεν μπορείς να ελέγξεις τις πράξεις.

Ερώτηση: Και οι άλλοι τι σου φταίνε ;

Απάντηση: Κοίτα, αν δεν υπήρχε δυνατότητα δουλειάς δεν θα ερχόμουνα εδώ. Ήρθα επειδή υπήρχε δουλειά. Όμως στην πραγματικότητα υπήρχε μόνο λίγη δουλειά και μάλιστα με μεροκάματα εξευτελιστικά. Ήρθα επειδή κάποιοι που ήθελαν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη μου με έφεραν, όταν όμως έκαναν τις δουλειές τους με άφησαν στην άκρη κι εγώ δεν είχα που να πάω. Τα λεφτά που μου έδιναν όταν δούλευα ήταν λίγα, έτσι έφτασαν μόνο για λίγες μέρες ανεργίας. Ύστερα ήρθε η πείνα και η παρανομία.

Ερώτηση: Γιατί χτυπάς τους απλούς ανθρώπους που έχουν κι αυτοί ανάγκη τα λίγα λεφτά τους και δεν χτυπάς κάποιο πλούσιο ή κάποια Τράπεζα ;

Απάντηση: Γιατί οι πλούσιοι και οι Τράπεζες έχουν φύλακες και δεν μπορώ να τους χτυπήσω. Δεν μ’ αρέσει να παίρνω από τους φτωχούς αλλά δυστυχώς μόνο απ' αυτούς μπορώ να πάρω.

Ερώτηση: Σκοπεύεις να συνεχίσεις να κλέβεις; Κάποτε θα σε πιάσουν και θα πληρώσεις. Δε φοβάσαι ;

Απάντηση: Φοβάμαι πολύ και δε θέλω να το σκέφτομαι. Ελπίζω να βρω γρήγορα μια λύση. Ξέρεις κάποτε ήμουνα ένας καλός εργάτης και ζούσα τίμια την οικογένειά μου. Θέλω να ξαναγυρίζω στην παλιά μου ζωή. Δεν θέλω ούτε τον κίνδυνο ούτε μ’ αρέσει η δυστυχία που φέρνω στους άλλους.

Ερώτηση: Θα μπορούσες ακόμη και να σκοτώσεις ;

Απάντηση: Κανείς δεν θέλει να κάνει κάτι τέτοιο. Όμως ποτέ δεν ξέρεις πως τα φέρνουν οι καταστάσεις. Αναγκάζεσαι να κάνεις πράγματα που δεν θέλεις.

Ερώτηση: Ναι, αλλά και εμείς τι πρέπει να κάνουμε, πολλοί σαν εσένα ήρθαν εδώ και μας κάνατε τη ζωή δύσκολη. Φέρατε όπλα, φέρατε ναρκωτικά, μας χαλάσατε ότι είχαμε.

Απάντηση: Μη με μπερδεύεις με τους επαγγελματίες κακοποιούς. Τέτοιους έχετε κι’ εσείς. Τέτοιοι υπάρχουν παντού. Αυτοί είναι άλλο. Αυτοί δεν έχουν σχέση μ’ εμένα. Έχεις διαβάσει Ουγκό, ο Γιάννης Αγιάννης δεν έχει σχέση με τον Αλ Καπόνε. Αυτή είναι η διαφορά, αν μας εξισώσεις θα έχεις γίνει ρατσιστής. Αυτή είναι η αλήθεια.

Ερώτηση: Πάντως εμείς πρέπει να αμυνθούμε, και θα το κάνουμε.

Απάντηση: Το ξέρω και το καταλαβαίνω. Όμως δεν έχω άλλη επιλογή.