Εκδήλωση μνήμης για τον Κορνήλιο Καστοριάδη.

 

Θεόδωρος Ν. Καστρινός

20 Ιανουαρίου 2001

 

              

Στις 19 Ιανουαρίου 2001 το Πανεπιστήμιο Αθηνών και οι Φίλοι του Κορνήλιου Καστοριάδη οργάνωσαν, με την συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατό του, εκδήλωση στη μνήμη του με ομιλητές τον ακαδημαϊκό κύριο Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο και τον πρύτανη κύριο Γεώργιο Μπαμπινιώτη.

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης θεωρείται ο μεγαλύτερος φιλόσοφος του δευτέρου ημίσεως του εικοστού αιώνα.

Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος τον τοποθέτησε στην ομιλία του τέταρτο στη σειρά των μεγαλύτερων φιλοσόφων όλων των εποχών μετά τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα και τον Καντ.

Αυτόν τον άνδρα τίμησαν τριακόσιοι περίπου πολίτες οι οποίοι βρέθηκαν στην μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ανάμεσά τους δεν υπήρχαν τα γνωστά πρόσωπα της τηλεοπτικής επικαιρότητας.

Δεν υπήρχαν πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, δεν υπήρχαν τηλεοπτικά συνεργεία, κανένα ίχνος της καθημερινής εικονικής πραγματικότητας.

Ευτυχώς!...

Οι τηλεοράσεις, τιμώντας τη μνήμη του, δεν ήταν εκεί και έτσι δεν παρουσίασαν την εκδήλωση ανάμεσα στις άλλες ειδήσεις της ημέρας όπως το ζεϊμπέκικο του κ. Τσουκάτου, τις δεξιώσεις και τα κηρύγματα.

Επίσης απουσίαζαν οι δημοσιογραφούντες, οι οποίοι ασκούν το λειτούργημα της ενημέρωσης των πολιτών, προστατεύοντας τη μνήμη του από τις πέννες τους.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους διοργανωτές, αλλά και  όλους αυτούς που με την απουσία τους επέτρεψαν η ωραία εκδήλωση να κρατηθεί στο απαιτούμενο ύψος.